Oorzaken erectiestoornissen

Steeds meer mannen hebben last van een erectie stoornis en gebruiken daarom erectie pillen. Maar er zijn een aantal hele verschillende oorzaken van erectieproblemen. Dit zijn de bekendste problemen.

  • Leeftijd
  • Suikerziekte
  • Alcohol en drugs
  • Hersenziekten
  • Psychische problemen
  • Afwijking van de penis zelf

Leeftijd

Uit onderzoek blijkt dat 30% van de mannen van 45 jaar erectiestoornissen hebben. Bij mannen boven de leeftijd van 60 jaar is dat al beduidend meer, zo’n 40% en bij mannen van 70 jaar komt het getal op bijna de helft. Het ouder worden op zich is niet per definitie ook de echte oorzaak. Het is vaak een combinatie van ouder worden en het krijgen van een ziekte, bijvoorbeeld vaatverkalking of diabetes.

Verstopte bloedvaten

(Slag-)aderverkalking is een veel voorkomende oorzaak voor erectiestoornissen, Hierbij wordt de aanvoer van bloed, wat noodzakelijk is voor een goede erectie, naar de bloedvaten in de penis tegengehouden, omdat de vaten zijn dichtslibt. Leeftijd en leefgewoonten hebben een sterke oorzaak op het verstopt raken van de bloedvaten.

Suikerziekte

Ook suikerziekte heeft een negatieve invloed op de werking van zenuwbanen en bloedvaten. hierdoor krijgen veel mannen met suikerziekte, zo’n  70% m ooit met erectiestoornissen te maken. Ook een  verhoogd cholesterolgehalte en schildklierafwijkingen kunnen een sterk effect hebben op de erectie.

Roken, alcohol en drugs

Drugs hebben een negatieve invloed op de seksuele functie. Ook roken en het gebruik van drug, zoals cannabis, cocaïne, opium of nicotine hebben negatieve gevolgen voor de erectie. alles heeft te maken met gezonde leefgewoonten. Met een gezonde levensstijl blijft het lichaam, en dus ook de bloedvaten, gezond. Lees meer over de combinatie alcohol en erectiestoornissen op Salusi.

Ziekte van hersenen of zenuwbanen

Wanneer de prikkels, die nodig zijn voor een erectie, door bijvoorbeeld ziekten in de hersenen of zenuwbanen worden tegengehouden, kan dit leiden tot erectie stoornissen. Ook bij een ongeval waarbij het bekken gebroken is en de zenuwbanen beschadigd zijn, treedt vaak een erectiestoornis op. Eveneens geldt dat voor een operatie aan één van de bekkenorganen zoals de endeldarm of de prostaat, of wanneer deze organen bestraald zijn.

Psychische problemen

Dit geld ook voor psychische problemen. Onzekerheid en angst voor falen spelen een belangrijke rol. Andere factoren hebben invloed zoals geluid, licht, geur of gedrag van de partner. Angst voor intimiteit, relatieproblemen of seksualiteit als wapen in een onderlinge strijd tussen de partners zijn andere psychische problemen die een oorzaak kunnen zijn.

Afwijking van de penis zelf

Een afwijking aan de penis zelf zal ook tot een erectiestoornis kunnen leiden, bijvoorbeeld omdat het pijn doet en daardoor remmend werkt op de zin om te vrijen. Bijvoorbeeld een te nauwe voorhuid die te strak komt te staan bij een erectie of een kromstand die wordt veroorzaakt door een verharding in het vlies rond een zwellichaam.

Oplossing

Niet alle problemen kan men oplossen met een erectie pil. Over het algemeen zijn de lichamelijke problemen wel te verhelpen met een goede erectiepil. hoewel het eerder genoemde gebrek aan zelfvertrouwen ook vaak kan worden opgelost met een erectiepil. Wanneer pillen niet helpen, of als u direct het probleem herkent, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts.